• Snabba leveranser direkt hem till dörren | Frakt 99kr Snabba leveranser direkt hem till dörren | Frakt 99kr
  • Alla priser är inklusive moms och svensk alkoholskatt
Behöver du hjälp? +4570226888

Champagne

Champagne är ett mousserande vin uppkallat efter Champagnedistriktet som ligger i nordöstra Frankrike. De tre mest använda druvsorterna i tillverkningen av Champagne är Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay, som alla finns representerade i vårt stora utbud.

Hitta både Champagne och andra mousserande viner hos Philipson Wine, och fyll ditt champagneglas med de bästa bubblorna. Då är du redo att fira livets små och stora händelser.

Populära Champagner

Vad är Champagne?

Champagne är ett populärt val när gästerna behöver bli bortskämda lite extra. Det lätta mousserande vinet förknippas ofta med nyårsafton, bröllop och andra festliga tillfällen, där det används som aperitif eller till att rosta Champagne är ett otroligt mångsidigt vin som kan användas till många olika matkombinationer. Faktum är att många vinkännare tror att Champagne kanske är det mest mångsidiga vinet för mat.

Endast vin som produceras i regionen Champagne i Frankrike kan kallas Champagne. Mousserande viner tillverkas även i andra länder, men dessa måste bära andra namn som Cava och Prosecco. "Äkta" Champagne görs uteslutande på druvor som odlas och skördas i Champagnedistriktet, och som samtidigt uppfyller den långa rad av krav och villkor som har satts upp som kvalitetssäkring för vinerna från just denna region.

Champagne tillverkas också enligt Champagnemetoden, som även kallas Méthode Champenoise eller den traditionella metoden. Det betyder kort och gott att man gör ett vitt vin (basvin), som hälls upp på flaskor, varefter lite jäst och socker tillsätts (dosering). Flaskan försluts sedan med antingen en Champagnekork eller kapsel, vilket sätter igång en andra jäsning, där jästen "äter upp" sockret och omvandlar det till alkohol och koldioxid, vilket sedan skapar atmosfärstryck i flaskan.

Champagne kommer från Frankrike

Den exklusiva status som Champagne har beror på de många kraven för tillverkning av Champagne. Till exempel måste alla druvor odlas och skördas uteslutande från fält klassificerade AOC och upp till Grand Cru i Champagne-distriktet i Frankrike, som ligger norr om Paris. Vinet måste även lagras i minst 15 månader på flaska, där den berömda andra jäsningen sker på flaska.

Det finns många olika typer av Champagne, och det är inte lätt att veta vad man ska välja om man inte är bekant med de olika beteckningarna som Brut, Sec och Doux. Vilken champagne är söt eller halvtorr? Lär dig mer om Champagne genom att läsa vårt spännande blogginlägg om Champagne.

Se hela våra urval av viner

Champagne på erbjudande

Vi har samlat de bästa erbjudandena på Champagne. Utbudet av Champagne som erbjuds kommer att ändras löpande, så om du älskar god Champagne är det en bra idé att hålla utkik här på sidan. Med över 36 års samarbete med de viktigaste vinproducenterna kan vi köpa Champagne till marknadens bästa priser och sälja vidare utan dyra mellanhänder.

Vilken champagne är bäst?

Den bästa champagnen är den som tilltalar din smak bäst och passar bäst till det du äter. Även om all Champagne kommer från samma område, kommer de i många olika stilar och sötma. Så det är viktigt att prova sig fram och hitta den du gillar bäst.

Behöver du hitta rätt bubblor till bröllopet, konfirmationen eller andra stora kalas bör du läsa vår guide: Vin till fest.

Våra duktiga vinexperter guidar dig gärna. Du är välkommen att ringa och få hjälp att köpa en champagne som passar din smak och budget.

Philipson Wines stora utbud av Champagne

Hos Philipson Wine hittar du ett brett urval av Champagne från världskända producenter. Till exempel producenter som Salon, som uteslutande tillverkar Champagne på Chardonnay, och bara gör Champagne i de bästa årgångarna.

Bollinger är den ledande tillverkaren av Pinot Noir-baserad champagne. Le Mesnil är det ledande champagnekooperativet som exklusivt tillverkar Grand Cru Champagne. Delamotte, Drappier, känd för sin årgångschampagne "Grande Sendree", och Bérèche et Fils.

Magnum Champagne

Om du vill imponera på dina gäster måste du servera en magnum champagne. För det första produceras de i mycket begränsade kvantiteter. Därefter är förhållandet mellan syre och vin ganska unikt i en magnum Champagne. Det finns i princip lika mycket syre i alla viner, men dubbelt så mycket vin i magnumflaskor. Detta gör att en magnum champagne blir mer harmonisk med åren. Om Magnum Champagner förvaras under optimala förhållanden (ex. i en vinkyl vid 10-14 grader) har de en otroligt god lagringspotential.

Champagne druvor

För att producera en riktig champagne används tre druvsorter; Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir, där producenterna blandar efter eget "recept", och säljs därefter under producentens eget namn/etikett.

Chardonnay och Pinot Noir är de två druvorna med bäst rykte. De flesta Champagner är dock gjorda av en blandning av alla tre druvsorterna, som t.ex Bollinger Special Cuvee, som är en mix av alla 3 sorter, med ett stort innehåll av Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. I vissa fall är de 100% Pinot Noir eller Chardonnay.

Hur tillverkas champagne?

Baschampagnen är sammansatt av basvin från flera årgångar och druvsorter och när vinet blandas ska det förvandlas till Champagne. Vinet buteljeras på starka flaskor, och sedan tillsätts jäst och socker för att starta jäsningsprocessen.

Flaskorna försluts och förvaras sedan i källaren, där flaskorna regelbundet roteras för att utvecklas. Slutligen kommer flaskorna att ligga med kapseln nedåt, för att ta bort de döda jästcellerna genom att frysa flaskans hals. I det sista steget, innan vinet kan kallas Champagne, tillsätts socker och flaskan försluts med en kork och ståltråd.

Det finns hårda krav för tillverkning av Champagne

Dessutom finns det hårda krav på processen vid tillverkning av champagne. Champagnemetoden är en lång och dyr process, och produceras på ett basvin "vin clair", som utgör utgångspunkten för det mousserande vinet. Det är viktigt att vinet har en låg alkoholprocent då jäst i efterhand tillsätts så att det kan bli Champagne.

Champagnens årgång

Det finns olika sorters champagne, så när du ska välja är det viktigt att fundera över vilka nyanser den har och hur den är framställd. Till exempel, om Champagnen är gjord av basvinet "Vin Clair" kallas den Non Vintage, och om "Vin Clair" är gjord av en specifik årgång är det en Vintage Champagne. Du kan läsa mer om det här:

Non-vintage champagne

Icke-vintage champagne är en av de vanligaste typerna på marknaden. Det är en blandning av olika basviner från olika årgångar, och druvorna lagras i 15 månader. Därför kostar den också en hel del mindre än en Vintage Champagne.

Vintage champagne

Vintage champagne är däremot gjord på druvor som alla är från samma skördeår och har lagrats i minst 3 år. Och även om många danskar så småningom dricker champagne är Vintage Champagne den mest eftertraktade bland vinälskare. Det beror på att man verkligen kan smaka på de olika nyanserna som en årgång ger. Och som med alla andra viner har årgången verkligen något att säga. De senaste åren har vi bl.a. sett att årgångarna 2002 och 2008 är otroligt eftertraktade. Till exempel 2008 Bollinger Champagne La Grande Année sålde slut mycket snabbare än tidigare.

Champagne druvor

För att producera en riktig Champagne används ofta en eller flera av tre druvsorter; Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir. Andra druvsorter som Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris får också användas i Champagne, men planteras endast i ytterst begränsad omfattning och används därför sällan. Producenterna blandar efter sina egna "recept", och Champagnen säljs därefter under producenternas eget namn/etikett. Det är inte ovanligt att producenter gör många olika basviner, som sedan blandas till en enhetlig "Cuvée". Det finns dock strikta regler och krav för produktion, vilket bidrar till att behålla Champagnes exklusiva status.

Chardonnay och Pinot Noir är de två druvorna med bäst rykte. De flesta Champagner är dock gjorda av en blandning av alla tre druvorna, som Bollinger Special Cuvee som har ett stort innehåll av både Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. Däremot görs mycket champagne av en enda druva.

  • Om Champagnen är gjord på 100% Chardonnay kallas vinet Blanc de Blancs. Blanc betyder vit och syftar på den gröna druvan Chardonnay, som används för att göra vitt vin.
  • Om Champagnen är gjord på 100% Pinot Noir eller Pinot Meunier kallas vinet Blanc de Noirs. Noir betyder svart/mörk och syftar på de blå druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier, som används för att göra röda (mörka) viner.

En flaska champagne till maten

Champagne förknippas oftast med välkomstvin eller vin som bara avnjuts vid speciella tillfällen, men det gör faktiskt en formidabel matmatch. Därför finns det inget som hindrar dig från att njuta av ett glas Champagne till rätt måltid. Men vad är champagne bra för?

Om förrätten är mager fisk eller skaldjur är en 100 % Chardonnaybaserad Champagne ett bra val. Denna typ av champagne kallas även Blanc de Blancs. Den krispiga syran, de små fina bubblorna och den uttalade fräschören passar perfekt till de lättare, fräscha rätterna. När vinet åldras, och därmed utvecklar mer djup och komplexitet, är möjligheterna att para ihop vinet med mat oändliga. Allt från lätt fågel, alla rätter med bröd, svamp, lagrad hård komjölkost som Comté, och vi kunde fortsätta.

Starkare rätter som fet fisk, vilt eller nötkött ska istället ackompanjeras av en fylligare Champagne. Roséchampagne eller Champagne gjord på Pinot Noir och Pinot Meunier är självklara val här. Vi kan bland annat rekommendera Bollinger Special Cuvée, Bollinger Rosé Brut eller Drappier Rosé de Saignee Brut. En Champagne gjord på mörka druvor kommer att omfamna de rika rätterna exceptionellt väl och ge en oförglömlig smakupplevelse.

Du kan även servera Champagne till efterrätter, men här ska du satsa på de sötare varianterna. En torr Champagne kommer snabbt att framstå som väldigt syrlig om den kombineras med en söt dessert. När du istället väljer en sötare Champagne kommer vinets sötma att harmonisera väl med sötman i efterrätten.

Sockerhalt i Champagne

Champagne finns i många olika smaker, så oavsett om du gillar en söt, halvtorr eller torr smakprofil kommer du garanterat att hitta en som uppfyller dina krav. Men hur vet du om champagnen träffar din föredragna smakprofil?

Baserat på mängden socker i en Champagnes dosering tilldelas den en specifik kategori. Det är därför en mycket bra utgångspunkt att veta något om de olika kategorierna när du väljer Champagne. Beställningen är från torr till söt.

  • Brut Nature: Beteckningen omfattar champagner där ingen dosering har tillsatts och som innehåller 0-3 gram socker per liter.
  • Extra Brut: Brut indikerar att Champagnen är torr, och en Extra Brut är alltså en extra torr Champagne. Den innehåller upp till 6 gram socker per liter.
  • Brut: Brut menar som sagt att Champagnen är torr. En Brut innehåller mellan 6-12 gram socker per liter.
  • Sec: Sec betyder "torr" på franska, men när termen används för en Champagne betyder det vanligtvis att den är på den sötare sidan och är halvtorr. Sockerhalten ligger mellan 12-17 gram per liter.
  • Demi Sec: En Champagne märkt Demi Sec är halvsöt. Den innehåller mellan 17-32 gram socker per liter.
  • Demi Doux: Demi Doux indikerar att champagnen är söt. Sockerhalten ligger mellan 32-50 gram per liter.
  • Doux: Om champagnen bär beteckningen Doux är den väldigt söt. Här är sockerhalten över 50 gram per liter.

Hur tillverkas champagne?

En av de mest utmärkande sakerna med tillverkningen av Champagne är att den andra jäsningen sker på flaska. Men Champagnemetoden är mycket mer än så. Metoden innehåller flera olika processsteg som du kan lära dig mer om nedan.

Vin clair och assemblage

Utgångspunkten för tillverkningen av Champagne är ett vitt vin/basvin, vin clair, som genomgår en normal jäsning efter skörden. Det är viktigt att vinet har en låg alkoholprocent då jäst i efterhand tillsätts så att det kan bli Champagne. Vinproducenter blandar olika basviner för att få rätt blandning, och detta kallas assemblage.

Anka jäsning

När producenten har rätt blandning tillsätts jäst och socker och vinet hälls upp på flaskor som försluts med kapslar. Tillsats av socker höjer alkoholprocenten, medan jästen sätter igång sekundärjäsningen. Under denna andra jäsning utvecklas CO2, vilket skapar ett ökande tryck i flaskan. Det är detta tryck som gör att du kan poppa en Champagne och anledningen till att korken måste tätas med ståltråd i slutet så att den inte poppar av sig själv.

Förvaring i flaska

Nästa steg i tillverkningen av Champagne är lagring på flaska. Efter den andra jäsningen kommer de döda jästcellerna, även kallade jästfällning, att ha fallit till botten av flaskan. Det är lagringstiden på jästfällningen som tillför mycket smak och fyllighet till vinet. Champagnen måste åldras i minst 15 månader totalt, men många producenter väljer att buteljera under längre tid för att utveckla och mogna champagnen ytterligare.

Rémuage

Innan flaskan är klar för försäljning ska fällningen förstås bort. Detta ska givetvis göras utan att tappa vin och bubblor på vägen. För att detta ska vara möjligt används en metod, på franska kallad rémuage, som går ut på att samla upp allt sediment i toppen av flaskan. I huvudsak uppnås detta genom att flaskan vrids mot en vertikal vinkel över tiden, så att sedimentet lika tyst kan lägga sig i flaskhalsen.

Disgorgement

När sedimentet har samlats i flaskhalsen är nästa steg att få bort det på ett skonsamt sätt. Detta görs genom att frysa ned det nedre innehållet i flaskhalsen, så att restjästen kapslas in i en isbit. När kapseln sedan tas bort kommer trycket i flaskan att trycka ut isbiten, så det blir bara en minimal vinförlust. Metoden kallas dekorgement och sker vanligtvis på maskiner.

Dosage

När isblocket tas bort blir det lite extra utrymme längst upp på flaskan som är fylld med vin. Här kan vinmakaren även tillsätta extra socker om smakprofilen behöver bli sötare. Denna del av Champagnemetoden kallas dosage.

De vanligaste frågorna om Champagne

Hur mycket kostar en flaska champagne?

Hos Philipson Wine kan du hitta Champagner i alla prisklasser. Det ska därför gå att hitta en flaska champagne i vårt utbud som kan möta din budget.

Vad är skillnaden mellan cava och champagne?

Champagne och Cava har det gemensamma att de båda är mousserande viner. Champagne är namnet på ett område i Frankrike, där Cava är ett område i Spanien – båda områdena gör de bästa bubblorna. Detsamma gäller Prosecco, som är en vinregion i Italien.

Vilken champagne är bra?

Bollinger Champagne Special Cuvée är ett utmärkt val för champagneglaset, i praktiskt taget alla situationer, och passar perfekt till alla rätter.
Bollinger Special Cuvée är gjord av druvorna:

  1. Pinot Noir 60%
  2. Chardonnay 25%
  3. Pinot Meunier 15%

Vad är riktig champagne?

Champagne är mousserande vin från Champagne-regionen i Frankrike. Se vårt stora urval av läckra bubblor här!
Mousserande viner tillverkas även i andra länder, men då kallas det inte för "Champagne". I Champagne får endast tre druvor användas: Pinot Noir, Pinot Meunier eller Chardonnay.

Hur mycket kostar en god champagne?

Det behöver inte kosta en gård att njuta av en god flaska champagne. Vårt utbud spänner brett, och du kan hitta smakrik Champagne för några hundra kronor. Vill du däremot utforska marknaden har vi givetvis även ett utbud som är dyrare, exklusivare och i begränsad mängd.

Vad är riktig champagne?

Riktig champagne består av druvor som odlas och skördas uteslutande från fält i Champagne-regionen i Frankrike. Samtidigt görs riktig champagne genom den speciella och mycket berömda 2-jäsningen, som sker på flaska.

Hur många glas är det i en flaska champagne?

Som en generell regel är det 7 glas i en flaska champagne, cava och mousserande vin. Som utgångspunkt ska du räkna med att servera 1-2 glas pr gäst, eftersom champagne oftast serveras som aperitif.