Ta bort antingen Primeurvinet eller det vanliga vinet
Vitt vin
Vitt vin är en vacker och mångsidig dryck som avnjuts av vinälskare runt om i världen. Vinet kan göras av många olika druvsorter som alla har sina speciella egenskaper. Hos Philipson Wine hittar du allt från torra till söta vita viner, men också allt från lätta till fylliga vita viner.
Upptäck vårt breda utbud av noggrant utvalda vita viner från hela världen.
Redigera kommentar
Vitt vin från hela världen till skarpa priser
Hos Philipson Wine hittar du ett stort utbud av vitt vin från hela världen i olika prisklasser. Därför garanterar vi att du alltid kommer att kunna hitta ett vitt vin som passar din smak och din budget. Vi har mer än 36 års erfarenhet av gott vitt vin från världens mest erkända vita vinproducenter, så i vårt sortiment hittar du endast noga utvalda vita viner som uppfyller våra kvalitetskrav.
Se hela vårt utbud av roséviner
Det vita vinets historia
Vitt vin har varit en populär dryck i många århundraden och har rötter som går tillbaka till antiken. Det uppskattas att vitt vin först producerades i Medelhavsområdet för över 4000 år sedan. Egyptiska skrifter från år 1550 f.Kr. vittna om att vinet troligen har odlats i södra Italien i många hundra år före skrifterna.
- Särskilt under Europas medeltid blev vitt vin populärt. Här odlades stora mängder av druvan Malvasia. Under 1500- och 1600-talen växte nya druvsorter fram för framställning av vitt vin, inklusive Chardonnay och Sauvignon Blanc. Idag är vitt vin känt och älskat av många människor runt om i världen. Vita viner produceras överallt från New Zealand til Frankrig.
Se hela vårt utbud av röda viner
Hur vitt vin framställs
Precis som rödvinsdruvor går även vita vindruvor igenom en längre process innan de blir den svala och uppfriskande drycken du kan hälla upp i vinglaset. Längs vägen har flera faktorer som fältet, klimatet, den enskilda druvsorten, skörden och jäsningen stor inverkan på slutresultatet.
Tvärtemot vad man kanske tror är vitt vin inte nödvändigtvis gjort på gröna druvor. Faktum är att den avgörande skillnaden mellan vitt vin och rött vin är om druvskalen ingår i processen. När det gäller vitt vin tas skalen bort innan vinet jäser. Det finns dock typer av vitt vin där druvskalen är en del av jäsningsprocessen, men här talar vi bara om gröna druvor.
Jäsning sker vid låga temperaturer och ofta i ståltankar för att behålla så mycket arom, frukt, uttrycksfullhet och fräschör som möjligt. Det ska dock sägas att mycket vitt vin, speciellt Chardonnay, är fatlagrad för att ge det mer rundhet och fyllighet.
Vilka druvsorter används för att göra vitt vin?
En druvsort kan ge väldigt olika uttryck, beroende på var den odlas. Druvorna tar vanligtvis sin smak från terroiren, mikroklimatet och faunan som växer runt vinstockarna. Det gör att samma druvtyp kan ge ett mineraliskt och fräscht vin på ett ställe och ett mer fylligt och kryddigt vitt vin på ett annat.
Vanligtvis kommer det färdiga vinet att vara torrt i uttrycket om druvorna har växt i ett kallt och svalt klimat. Druvor som odlas i ett varmt och soligt klimat kommer å andra sidan att ge vin av en fylligare karaktär. Nedan kan du ta reda på mer om några av de mest populära druvorna för vitvin.
Chardonnay
Chardonnay är den mest kända – och förmodligen också den mest odlade – vita vindruvan i världen. Druvan är i princip ganska anonym innan producenten får tag på den. Den är anpassningsbar och kan spegla många olika terroirer.
I Chablis, som ligger cirka 130 kilometer norr om Beaune i Bourgogne, odlas Chardonnay på kalk och fossiler i ett svalt klimat. Här blir vinet ofta rigoröst, syradrivet och fräscht med en mineral touch. I soliga Kalifornien kan druvan producera gyllene, fylliga viner med en otrolig smakintensitet och en arom som kännetecknas av exotiska frukter.
Sauvignon Blanc
En annan populär vitvinsdruva är Sauvignon Blanc, som förmodligen är mest känd från Loiredalen. Här har vindistrikten Sancerre och Pouilly-Fumé förevigat druvan med det ena exceptionella vita vinet efter det andra. Druvan finns även i större delen av Bordeaux, där den ofta blandas med druvan Semillon. Dessutom odlas den med goda resultat i Nya Zeeland och i USA.
Riesling
Det mest kända området för odling av rieslingdruvan är utan tvekan Tyskland, där över hälften av all världens riesling odlas. Druvan trivs bäst i ett svalt klimat, vilket säkerställer en lång mognadsperiod. Det är denna långa växtsäsong som skapar Rieslings klassiska karaktär.
Riesling har liksom Chardonnay en speciell förmåga att uttrycka sin terroir. I Mosel blir rieslingvinerna ofta delikata och subtila med väldigt lite alkohol, medan de i Pfalz blir kryddiga, rika och fylliga. I Alsace kan man oftast hitta torra rieslingviner och här kan de också utveckla ett karaktäristiskt uttryck av petroleum, eftersom jorden på flera ställen består av skiffer.
Gewürztraminer
Gewürztraminer är en aromatisk druva som växer främst i Tyskland och Frankrike, och finns bland annat i flera förnämliga Grand Cru-viner i Alsace. En klassisk Gewürztraminer kommer vanligtvis att ha en fyllig kropp med en låg till medelhög syra. 'Gewürz' betyder 'kryddig' på tyska, och det beskriver druvsorten ganska bra. På grund av druvans kryddiga stil och lätta sötma är Gewüztraminer vitt vin det perfekta sällskapet till kryddig mat.
Pinot Grigio
Kärt barn har många namn. Denna druvsort heter Pinot Grigio i Italien respektive Pinot Gris i Frankrike. Även om det är samma druva kan smaktonerna vara väldigt olika, vilket gör den till en av de mest fruktade druvorna för blindprovningen på sommelierbanan. Pinot Grigio/Pinot Gris viner varierar i uttryck beroende på odlingsyta och vinifiering. Den komplexa druvan kan producera vita viner som sträcker sig från det fylliga och rika till det sura och torra.
Vitt vin till mat
När du väljer vitt vin eller annan typ av vin till din måltid finns det några tumregler att tänka på:
- De lätta och bleka vinerna passar till lätta rätter
- De starka och mörka vinerna passar bra till starka och kryddiga rätter
- Djärva rätter ackompanjeras väl av vin med bra syra
- De söta vinerna passar perfekt till söta rätter som desserter och kakor
- Viner med lätt druvsötma passar bra till salta rätter
Hitta ditt nya vita favoritvin hos Philipson Wine
Torrt, fräscht och krispigt? Eller rik och krämig? Vitt vin kan ta olika former och finns bland annat i många nyanser och smakvariationer. Oavsett om du gillar färsk och krispig Sauvignon Blanc från Nya Zeeland eller djärv och fatlagrad Chardonnay från Kalifornien, hittar du det bästa av slaget hos Philipson Wine.
Vill du ha hjälp med att välja din nästa flaska vitt vin? Då är vi alltid redo att hjälpa dig. Du är välkommen att kontakta oss på +45 70 22 68 88 eller besöka vår butik i Kokkedal. På båda ställena får du sakkunnig vägledning i ditt val av vitt vin.
Ett brett utbud av andra viner
Oavsett om du föredrar vitt vin, rött vin, rosévin eller mousserande vin kan du hitta precis det vin du gillar hos Philipson Wine. Vi har allt från rött vin och portvin till dessertvin och mousserande vin, inklusive Cava och Prosecco.
Upptäck vårt handplockade urval av viner från både Europa, Oceanien och Syd- och Nordamerika.